Op dit moment (seizoen 2019-2010) gelden de Official Basketball Rules die per 1 oktober 2018 zijn ingegaan. Hieronder de links naar de regels bij de Fiba, tevens staan ze in de bijlage van dit artikeln. De interpretations kan goed gebruikt worden als een extra uitleg van de regels.

Sinds oktober 2018 is de straf en vervolg van de wedstrijd bij een Technische Fout gewijzigd. Kort samengevat: Freeze the game, laat 1 vrije worp nemen zonder line-up en ga daarna verder waar je gebleven bent. 

Voorbeelden
  • Team A heeft balbezit op eigen helft, iemand van team B krijgt een Technische Fout. 1 vrije worp voor team A en daarna krijgt team A de bal op de eigen helft op de plek waar het balbeztit had.
  • Team A heeft balbezit op eigen helft, iemand van team A krijgt een Technische Fout. 1 vrije worp voor team B en daarna krijgt team A de bal op de eigen helft op de plek waar het balbeztit had.
  • Speler B1 maakt een fout op speler A1 bij een 2 punt schotpoging. Na de eerste vrije worp van speler A1 krijgt speler A2 een Technische Fout. Een willekeurige speler van team B mag 1 vrije worp nemen en daarna gaat de wedstrijd verder met de laatste vrije worp van speler A1
Zie ook artikel 36.3.2 (http://mkosz-szabalykonyv.flexinform.hu/rulebook/36_3_2_)

Bij alle wedstrijden is er een timer en een scorer (tafelaars) nodig. Ouders worden een paar keer per seizoen hiervoor ingedeeld (zie ook wedstrijdschema op website). Dit kan wel eens als lastig worden ervaren als je dit niet dagelijks doet en dus niet meer precies weet hoe het ook alweer werkte. Sowiezo worden er tafelcursussen aangeboden bij start van het seizoen, en krijg je altijd hulp van de scheidsrechters gedurende de wedstrijd.

Om je weer even op te frissen raden we je aan vooraf de onderstaande voorbeelden en het InstructieboekjeTafelfunctionarissen even door te nemen zodat je snel weer weet hoe het ook alweer ging. Zorg er tevens voor dat je eerder aanwezig bent, om de zaal met elkaar rustig op te kunnen bouwen, en de benodigde zaken te verzamelen en voor te bereiden en de voorbeelden nog even te kunnen bestuderen. Je bent met z'n tweeën, en ervaring leert dat je veel hulp aan elkaar hebt en dat het vaak heel leerzaam en gezellig is.

Basketball is een fantastische sport, maar het wordt als basketballer nog leuker als je de spelregels beheerst. Daarvoor is er Basketball Masterz. Via de site van Basketball Masterz kunnen NBB-leden het spelregelbewijs halen. Zo'n spelregelbewijs maakt basketballers van jongs af aan vertrouwd met de regels en geeft je in het veld meer inzicht in – én begrip voor – beslissingen van de scheidsrechter. Daarnaast draagt het kennen van de regels bij aan een sportiever spelverloop en een veiliger sportklimaat.

Kijk snel op www.basketballmasterz.nl